9000 | PRO Jong & Wijs

Oktober 2018

Deze nieuwsbrief wil diensten, middenveld organisaties of andere geďnteresseerden op de hoogte houden van bijzondere ontwikkelingen, interessante studiedagen, onderzoeken, inspirerende plannen en acties, enz. i.k.v. kind- en jeugdvriendelijkheid in Gent. Hij verschijnt 2 maandelijks.

Winnaars Jong & Wijs Prijs

De Stad Gent heeft voor de derde keer de Jong & Wijs Prijs uitgereikt.

De prijs is een validering voor mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. De winnaars zijn vzw Uilenspel, Katie Antjon en Elisa Kind. De publieksprijs gaat naar vzw Sfeerbeheer.

Meer ontdekken over de winnaars kan op Gent, Jong & Wijshttps://hoeveelin.stad.gent/

Label gezinsvriendelijke horeca

Stad Gent lanceert een kwaliteitslabel voor gezinsvriendelijke horeca.

Om het label te ontvangen, moeten horecazaken aan een aantal criteria voldoen. De erkende zaken zijn te herkennen aan een raamsticker van een geel draakje met een koksmuts.

Lees meer over het kwaliteitslabel gezinsvriendelijke horeca op de website van Stad Gent.

App voor studenten

De KLIKapp werd ontwikkeld voor studenten met als bedoeling dat zij op een eenvoudige manier in contact kunnen komen met anderen die een gelijkaardige interesse delen.

Studenten plaatsen een zoekertje op de app, waar anderen op kunnen reageren. Nieuwe mensen ontmoeten in real life, daar gaat het om. De app is beschikbaar in de App Store en Play Store en is enkel toegankelijk voor studenten.

Lees meer over de app op de website van Student in Gent

Cijfermateriaal Gent in cijfers

In 2018 werd een omgevingsanalyse gedaan van Gent waarbij de stad in cijfers werd gegoten. Er werd op zoek gegaan naar wat er vandaag leeft in 25 wijken van Gent. Hierbij werd onderzocht hoe de stad evolueert en voor welke uitdagingen Gent staat. Als resultaat vindt u cijfermateriaal dat heel wat inzichten bloot legt. Check op de website zeker de tendensen ‘Gezinnen in Gent’ en ‘Jong Gent’ voor relevante gegevens omtrent gezinnen, kinderen en jongeren.

Bekijk de omgevingsanalyse op de website van Stad Gent.

Oproep rond project armoede

OCMW Gent wil samen met andere organisaties de strijd tegen armoede aangaan.

Daarom trekt het 112.500 euro uit voor de subsidiëring van projecten die armoede aanpakken. De focus ligt dit jaar op proactieve rechtenbenadering (actief toekennen van sociale rechten). Voor meer uitleg over dit thema kan u het subsidiereglement raadplegen.

Elke organisatie, dienst of (feitelijke) vereniging van wie de doelgroep in Gent woont, en die via een project de strijd tegen armoede en/of kinderarmoede wil aanknopen kan een subsidie aanvragen door een projectaanvraag in te dienen.

Lees meer over de projectoproep op de website van OCMW Gent

Advies boetes bij De Lijn

Het Kinderrechtencommissariaat pleitte ervoor om aangepaste maatregelen te voorzien voor minderjarigen die een overtreding begaan hebben met betrekking tot het openbaar vervoer. Na overleg werd er vanuit De Lijn een nieuwe regelgeving naar voor geschoven, specifiek bedoeld voor minderjarigen. Zo bijvoorbeeld zullen er voor hen lagere boetebedragen gelden.a Gent kwamen ondertussen ook Kortrijk, Leuven, Genk en Turnhout aan de beurt.

Lees meer over dit advies op de website van het Kinderrechtencommissariaat

Europees: voorbije congres Child in the City, 2018, Wenen

Om de twee jaar organiseert de ‘Child in the City Foundation’ een congres, namelijk de ‘Child in the City World Conference’. Dit jaar vond de conferentie plaats in Wenen. Er stonden 4 thema’s centraal: rechten van kinderen in stedelijke ontwikkeling; kinderen, jongeren en media; gelijkheid en diversiteit in de kindvriendelijke stad; mobiliteit en toegang tot de kindvriendelijke stad.

Lees meer over de Child in the City World Conference op de website van Child in the City

Kind- en jeugd-
vriendelijk Gent
Gent is een kind- en jeugdvriendelijke stad. De Stad zorgt er, samen met vele andere partners, voor dat kinderen en jongeren het in Gent naar hun zin hebben.

Meer info nodig?
Heb je zelf nieuws?
Jeugddienst Gent
09 269 81 10
Kind- en jeugdvriendelijke stad
Bovenlokaal

Kinderrechten

In the picture

Stem 16+

Bij de afgelopen verkiezingen was er in Gent sprake van een primeur. Het was namelijk niet enkel aan de 18-plussers om hun stem uit te brengen, ook de 16- en 17- jarigen konden participeren aan de gemeenteraadsverkiezingen. Officieel tellen de resultaten niet mee, omdat dit wettelijk gezien niet toegelaten is. Wel is het voor de jongeren een kans om gehoord te worden en duidelijk te maken waar ze wakker van liggen. Het Gentse stadsbestuur heeft zich hierbij geëngageerd om rekening te houden met de bezorgdheden en de voorkeuren van jongeren.

Lees meer over het project Stem 16+ op Gent, Jong en Wijs

Elke's foto:

Jong in Gent

In 2013 werd beslist om kind- en jeugdvriendelijkheid in de missie van Stad Gent op te nemen. Er werd een actieplan opgemaakt met 181 acties over alle beleidsdomeinen heen. Dat hield veel meer in dan de aanleg van een paar speel- of skateterreinen, al zijn die zeker belangrijk. Maar kind- en jeugdvriendelijkheid gaat ook over integratie, armoedebestrijding, inclusie… Over ruimte krijgen en het gevoel hebben erbij te horen. Over kindvriendelijke balies, feesten, huisvesting en mobiliteit. En over praktische uitdagingen, zoals voldoende kinderopvang.

Hoe hebben we het er ruim vijf jaar later vanaf gebracht? Om dat af te toetsen, maakten we een overzicht van een aantal in het oog springende realisaties, maar gingen we ook praten met jongeren en met mensen die in de praktijk met en voor kinderen werken.

Bekijk de publicatie online of vraag een papieren exemplaar op Gent, Jong & Wijs.

Jeugddienst Gent

Kammerstraat 12
9000 Gent
09 269 81 10
jeugddienst@stad.gent
www.stad.gent/jeugd

open
maandag-woensdag-vrijdag:
9.00-12.30 u / 13.30-17.00 u
dinsdag: 13.30-17.00 u
donderdag: gesloten

Bevoegde schepen


ELKE DECRUYNAERE
Schepen van Onderwijs,
Opvoeding en Jeugd