Goeiemiddag,

Op 20 oktober nodigen we iedereen die in Oost-Vlaanderen werkt rond opvoedingsondersteuning of Huizen van het Kind voor een laatste keer uit in het Provinciehuis in Gent.
We zetten deze keer in op inspiratie en uitwisseling rond het centrale thema participatie!

Programma:
Vanaf 8u45 voorzien we een warm welkom met koffiekoeken

Om 9u15 heet gedeputeerde Eddy Couckuyt iedereen welkom

Nadien volgt een plenaire lezing rond het centrale thema participatie: Katrijn Kelchtermans van het steunpunt opvoedingsondersteuning Limburg staat stil bij het wat, waarom en hoe van participatie, en deelt ook enkele interessante praktijken uit Limburg.

Daarna kan je kiezen uit 2 workshops (je maakt je keuze tijdens het onthaal op de dag zelf)

Methodiekendoos 'ouders in huis - kids in huis' (Katrijn Kelchtermans - Steunpunt opvoedingsondersteuning Limburg)
Vind je het belangrijk dat het Huis van het Kind een plek wordt voor en van ouders en kinderen?  De methodiekendozen bevatten werkvormen om met groepen ouders of kinderen in gesprek te gaan over hun verwachtingen en ervaringen in het kader van het Huis van het Kind. Daarnaast is er een werkvorm die helpt om met je team of samenwerkingsverband stil te staan bij het thema participatie.
Tijdens deze workshop maken we kennis met de methodiekendozen. Op 13/10 organiseert EXPOO een meer uitgebreide vormingsdag over de methodiekendozen. Voor wie op korte termijn zelf met de dozen aan de slag wil is dit een must! Inschrijven kan via https://www.expoo.be/vorming-ouders-in-huis-kids-in-huis.

Samen met je netwerk werk maken van participatief werken (VCOK)
Participatief werken als netwerk… wat betekent het? In deze workshop zoom je in op het begrip ‘participatief werken’ en maak je kennis met een manier om dit thema in jouw netwerk bespreekbaar te maken. Het is interessant om te vertrekken vanuit wat organisaties binnen je netwerk al allemaal verwezenlijken op vlak van ‘participatief werken’. Hoe zorgen ze ervoor dat gezinnen zich welkom voelen en hun ideeën en opmerkingen durven uiten? Hoe wordt het aanbod in de organisaties aangepast aan de noden van de gezinnen? En wat doet elke organisatie om die noden te leren kennen? Vanuit deze bundeling van goede praktijken, kun je vaak heel wat leren om ook als netwerk werk te maken van participatief werken met gezinnen. Hoe kunnen bijvoorbeeld krachten gebundeld worden en kan er geleerd worden van elkaars expertise? We bekijken welke rol jij als coördinator kan spelen in het doorlopen van dit proces.

Tijdens de broodjeslunch (vanaf 12u30) staan we even stil bij de toekomstige ondersteuning van de Huizen van het Kind, en hebben jullie ruim tijd om na te kaarten.

's Namiddags brengen de Huizen van het Kind die afgelopen jaar begeleid werden door VCOK hun ervaringen in kaart (13u15-15u30).

Praktisch:
Locatie: Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, Gent
Deelname aan de trefdag is gratis. Inschrijven kan via een mailtje aan Petra.
Vragen? Neem contact op met Liesebet.

 

Hopelijk tot dan!!

Liesebet

 

 

Liesebet De Crop – Beleidscoördinator Preventie en Hulp

Provincie Oost-Vlaanderen

dienst Preventie Hulpverlening en Zorg

Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent

tel. 09 267 75 17 – gsm 0478 97 03 50

http://www.oost-vlaanderen.be