Tweedaagse interprofessionele training doelgerichte zorg: de coachende professional

 

Als professional heb je steeds het beste voor met je patiënten/cliënten. Toch geraak je niet altijd vooruit. Complexe situaties, mondige burgers, richtlijnen die elkaar tegenspreken,… en vooral het gevoel dat het soms ‘dweilen met de kraan open’ is. Tijd voor verandering! In een tweedaagse training rond doelgerichte zorg ‘de coachende professional’ bieden we je handvaten aan om met dergelijke situaties om te gaan.

Enkele collega’s uit de Gentse regio uit zorg én welzijn hebben de training reeds gevolgd en zijn zeer enthousiast! Ontdek hun reacties in onderstaand filmpje:

Inhoud tweedaagse training

De training bestaat enerzijds uit wetenschappelijk onderbouwde theorie en anderzijds uit veel praktische oefeningen. Kernelementen van de training zijn:

Niet alleen boekenwijsheid, maar ook écht samen aan de slag gaan! Dat is het motto van deze tweedaagse training.

ResultaatPraktische info en kostprijs

Deze training is enkel toegankelijk voor zorg- en hulpverleners die werkzaam zijn in de wijken Sint-Amandsberg, Brugse Poort - Rooigem of Nieuw-Gent - UZ. Ben je geïnteresseerd in de training maar ben je niet werkzaam in deze regio? Geef dan een seintje aan michiel.van.lysebetten@hvg.be.

Bij elke reeks streven we naar een mix van disciplines en kiezen we een specifieke regio. Dit is richtinggevend; mocht je niet kunnen aansluiten in jouw reeks kan je je aanmelden in de gemengde reeks of desnoods in een training van een andere regio. Vermeld dan wel in de opmerkingen je andere werkingsgebied.

Deelnemers dienen alle trainingsdagen (1 volledige en 2 halve) uit één en dezelfde reeks te volgen. Onthaal is telkens een kwartier voor aanvang; we starten stipt op het vermelde uur. De kostprijs bedraagt slechts €95 euro per deelnemer. Eerstelijnszone Gent past voor jou de overige €100 bij! Je krijgt hiervoor 2 volle dagen training (1 volledige dag en 2 halve) inclusief mailcontact met de trainers (tot 1 jaar na de training), een cursusmap, broodjes en drank tijdens de training.

Klik hier om je in te schrijven

Wetenschappelijke onderbouwing

De tweedaagse training is gebaseerd op onderzoek van Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd. Dankzij een samenwerking met een coachingsbureau ‘Dubois en Van Rij’ is ook de vertaalslag van onderzoek naar praktijk gemaakt. Het LMN haalde die Nederlandse training naar Gent en daarbij zochten we ook een samenwerking met 'onze eigen' Universiteit Gent.

Tijdens de tweedaagse training wordt onder andere ingegaan op het 4-bollen model (Lenzen, 2018). Deze methodiek ondersteunt de professional om de burger zijn verhaal te laten vertellen en om doelen te stellen. Als hulpverleners van verschillende disciplines het model beheersen en op dezelfde manier naar de burger kijken, kan er ook effectief worden samengewerkt. Wetenschappelijke informatie over het 4-bollenmodel is hier terug te vinden. Verder komt er in de training ook een model aan bod dat patiënttypes definieert (Bloem en Stalpers, 2012). Voor wetenschappelijke informatie over deze types: klik hier. Het 4-bollen model is gebaseerd op de domeinen van de ‘International Classification of Functioning, Disability and Health’ (ICF). Dit is een raamwerk voor gezondheid en menselijk functioneren, ontwikkeld door de World Health Organisation (WHO). Wie meer informatie wil over ICF kan volgende links bekijken: https://icfplatform.weebly.com/.

 

Verdere info

Heb je nog een vraag of opmerking? Contacteer dan Michiel Van Lysebetten (michiel.van.lysebetten@hvg.be of 09 335 24 85 / 0484 97 76 15).

De organisatie van deze trainingen is in handen van ELZ Gent, LMN Regio Gent en SEL Zorgregio Gent vzw in samenwerking met vele Gentse partners!