Twee themawandelingen rond wonen

De wooncrisis op de Gentse huurmarkt raakt vooral de meest kwetsbaren. De cliënt en de hulpverlener worden regelmatig geconfronteerd met een aanslepende en vooral erg frustrerende, niet renderende zoektocht naar een betaalbare en degelijke woning. Tijdens twee themawandelingen stellen zich werkingen voor omtrent vier cruciale elementen bij het recht op wonen: woonkwaliteit, betaalbaarheid, woonzekerheid en gelijke toegang tot huisvesting.

Welzijnsoverleg Regio Gent organiseert themawandelingen om de sociale kaart levendig te maken. Tijdens zo'n themawandeling kunnen welzijnswerkers kennismaken met initiatieven uit allerhande sectoren. We gaan telkens langs bij 2 of 3 organisaties die rond hetzelfde thema werken.
Deelnemers krijgen praktische info en kunnen vragen stellen.

Er is een beperkt aantal plaatsen, schrijf je dus snel in voor de themawandelingen !

De themawandeling kost € 5. Je bent pas ingeschreven na storting. Na ontvangst van uw storting ontvangt u een bevestiging en concretere informatie (startuur, startplaats, parcours,ů).

Beide themawandelingen zijn reeds volzet. Gezien de grote vraag denken we er aan om deze nog een tweede maal te organiseren. Schrijf je nog gerust in, en dan krijg je als eerste de informatie over de nieuwe data.

   PRAKTISCH
   De themawandelingen
   vinden plaats op
   donderdag 5 oktober en
   vrijdag 13 oktober
   telkens in de voormiddag

   INSCHRIJVEN
   kan je hier
   Wegens het beperkt aantal
   plaatsen ben je pas
   ingeschreven nadat we je
   storting van € 5 hebben
   ontvangen
   op BE66 8804 1724 5143

   Beperkt aantal plaatsen!
   Inschrijven is verplicht.

   Meer informatie via mail
   of bel naar 0499 75 22 91DONDERDAG 5 OKTOBER 2017: WOONKWALITEIT EN BETAALBAAR WONEN
Het recht op een behoorlijke huisvesting staat in de grondwet ingeschreven. Het is daarom noodzakelijk dat je als hulpverlener goed ge´nformeerd bent over de rechten en de plichten van jouw cliënt. Tijdens deze eerste themawandeling zal de focus liggen op woonkwaliteit en betaalbaarheid van huisvesting op de Gentse huurmarkt.
  • Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu neemt je mee op een geschiktheidsonderzoek van een leegstaand pand in Gent om er kennis te maken met verschillende aspecten van woonkwaliteit. Dienst Wonen van stad Gent en de gevolgen van een ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring voor jouw cliënt.
  • Nadien geeft OCMW Gent een toelichting over enkele bestaande financiële tussenkomsten in het ruimere kader van wonen.


VRIJDAG 13 OKTOBER 2017: WOONZEKERHEID EN GELIJKE TOEGANG TOT HUISVESTING
In de zoektocht naar een woning wordt jouw cliënt meer dan eens geconfronteerd met een of andere vorm van discriminatie.
  • Unia nodigt ons graag uit om jou als hulpverlener bepaalde handvaten mee te geven om beter te kunnen omgaan met weerstand van potentiële verhuurders en immobiliënkantoren. Is er wel degelijk sprake van discriminatie? Hoe kan je daar best op reageren?
  • Eens jouw cliënt een kwaliteitsvolle en betaalbare woning heeft gevonden, is het minstens even belangrijk dat de cliënt de woning kan behouden en dat er sprake is van woonzekerheid. Heb je zin om door de Huurdersbond wegwijs gemaakt te worden in de belangrijkste facetten van de woninghuurwet en alles wat daarbij komt kijken?